Det å bygge egne biler, for så å kjøre dem er en hobby som inviterer både til gamle og unge entusiaster, og her er en liten introduksjon for nybegynnere.51C818-FireBlue-24Ghz-01

Det finnes mange forskjellige typer radiostyrte biler. Den grunnleggende RC-bilen styres ved hjelp av en radiokontroll. På bilen sitter det en mottaker som kontrollerer akselerasjonen, bremsene og styringen av bilen. Når man snakker om bilene referer man ofte til skala, for eksempel 1:8. Dette henviser til hvor stor bilen er i forhold til den ekte bilen som modellen skal etterlikne.

Når man deltar i konkurranser deles bilene inn, for det første etter skala, og for det andre etter motorens ytelse. Vanligvis konkurrerer man med standardbiler for seg, og med modifiserte biler, som likevel må følge visse grunnregler, i en annen egen klasse.

Elektriske RC-biler

Det finnes forskjellige typer kraftkilder til bilene. Den vanlige nybegynnermodellen har gjerne et batteri som driver en elektromotor. Med utviklingen innen batteriteknologi i de siste årene, er disse bilene også blitt meget kraftige og utholdende. Tidligere var nikkel-kadmium batterier, eller nikkel-metall-hydrid batterier vanlige, men nyere modeller har lithium-polymer batterier, som definitivt er et stort skritt frem i batteriteknologi. Dette er batteriene som man i dag også finner i nyere telefoner, og i datamaskiner.

RC-biler med forbrenningsmotor

Det finnes to hovedkategorier for biler med forbrenningsmotor. Den ene typen kalles nitro-biler, den andre kalles for bensinbiler. Bensinbilen går vanligvis på den typen bensin som man får i pumpa på bensinstasjonen. Helt vanlig 95 oktan blyfri. Motoren har tennplugger som er forbundet til en dynamo, som tenner drivstoffet. Slike motorer er vanligere i store RC-biler, og motoren gir mye kraft. Det er viktig å huske at dette er en to-takter, og at man derfor må tilsette litt syntetisk olje for å bevare motoren. Blandingen er variabel, men ligger vanligvis mellom 2 % til 6 % olje.

Om du lurer på noe om nitro-biler, forklares de i detalj i en senere post.