Et radiostyrt RC-fly er et fjernstyrt modellkjøretøy for den mer erfarne brukeren. Det er mye som kan gå galt når man legger til en ekstra dimensjon, og man bør være stødig med den fjernstyrte bilen før man legger ut for å erobre luften.

Hobbyen har vokst siden 2000-tallet, mye fordi motorer, er blitt lettere, billigere, yter mer og fordi batterier, elektronikken og det digitale har utviklet seg så voldsomt. Også når det kom20Feb11-BBAFC-Piper J-3 Cub- 15mer til modellfly har de nye batteriene revolusjonert hobbyen. Resultatet av denne utviklingen har man også sett i det militære, hvor nå flere land utvikler drone-fly som kan drepe folk fra luften. Selv om dette er en makaber referanse, så påvirker disse tekniske nyvinningene også måten RC-fly for privat bruk, bygges og styres. Fra rundt 2004 kom modellfly i hyllene til de fleste leketøysbutikker og ble så og si allemannseie. De mer avanserte modellene som har kommet i den siste tiden, presenterer godbiter som påmonterte kamera, slik at man kan se verden fra luften, og se hvor man flyr.

Historie og fremtid i luften

Den mest realistiske biten av det å drive med modellfly oppvises av to typer konstruksjoner. På den ene siden finner vi iherdige entusiaster som bygger historiske modeller, gjerne av kjente eller spesielle, flytyper. En annen vinkling har de som vil teste ut nye prototyper ved å bygge dem som skalerte modellfly. Forbildene for de fjernstyrte, små modellene finnes frem gjennom helheten av vår luftfartshistorie, fra flervingede modeller av de første flygemaskinene til flyvende vinger, og andre futuristiske prosjekter.

Mekaniske fugler

Noen modellbygger tar det hele i en annen retning og henter inspirasjon fra naturen. De bygger glidefly som skal se ut som fugler. Noen modeller er faktisk så avanserte at de slår med vingene, og oppfører seg som en fugl i luften. Ofte overraskes tilskuerne av at en slik modell kan fly i det hele tatt.